ANTARCTICA

VAN 16.12.2004 TOT 04.01.2005


INHOUD


CLICHÉS BESTAAN!

Dit bezoek aan het laatste continent heeft mij gesterkt in de gedachte dat, wat ons nog rest aan ongerepte natuur, moét gespaard blijven. Laat me toe enkele losse gedachten en ervaringen te noteren.

Zo is er bijvoorbeeld Kaap Hoorn. Alles wat over deze doemplek ooit werd gezegd en geschreven blijkt juist. Ik krijg het ‘echte gevoel’ wanneer ik - zoals vele helden uit de zeevaartgeschiedenis - vanuit de Atlantische oceaan via het zuiden naar de stille Zuidzee vaar. Een indrukwekkend manoeuvre.

Bij de eerste landing op Antarctica maak ik hoffelijk kennis met de, oh zo schrandere, pinguïns. De ontmoeting geeft een fijn gevoel en doet mij deugt. Bij een volgende landing word ik geconfronteerd met de stille resten uit een – niet zo fraai - verleden.

Verweerde stukken skelet van walvissen, die nooit het geluk hebben gehad hun stille dood eenzaam en alleen te kunnen ondergaan, maar het slachtoffer werden van een gruwelijke maar noodzakelijke taak.

De wind trekt een sluier van wolken over het schip. Het is markant hoe, ook bij dit grauw, betrokken weer de ijs- en sneeuwmassa’s zo transparant lijken. Dit licht, in contrast met de semi-duisternis, geeft iets irreëel en mystiek aan de omgeving.

‘s Ochtends is het water tot rust gekomen. Het is met een dunne, in stukken geslagen ijslaag bedekt, en lijkt op de gebroken glans in de ogen van een dode vis. Zoveel pracht is mij nooit gegund!

Later merk ik aan stuurboord een buitensporig grote tafelijsberg.

Langzaam en geruisloos glijdt het schip langs deze verstijfde watermassa.

Intensief doordrongen van dit - bijna ongeschonden - continent kijk ik er niet naar uit om straks opnieuw in die andere, jachtige en doelgerichte wereld, te belanden.

Hoe zal ik daar de beleving ondergaan  waar niets in harmonie met de natuur is?

Antarctica ligt nu voorgoed achter mij en ik zal deze ontdekkingsreis blijvend herinneren als een getuigenis.

De aarde opnieuw in evenwicht met de natuur brengen wordt mijn nieuwe boodschap.

Voyage of Discovery‘ wordt een begrip, en Antarctica een filosofie.

FOTOGALERIJ > ANTARCTICA

FOTOGALERIJ > CHILI

FOTOGALERIJ > ARGENTINIË